Sara Blædel er tilbage med Louise Rick og co.

 

Sara Blædel og Louise Rick har holdt pause fra hinanden. Ikke fordi de var trætte af hinanden, men fordi Sara havde trilogien om Ilka, der pressede sig på og ville skrives. Nu er Sara og Louise tilbage igen. Læs med her, så du er klar til Pigen under træet, der udkommer 15. november. Og nej, du behøver ikke have læst hele serien. Nye læsere kan begynde her.
 
Af Helle Skov Wacher
 
”Om Louise Rick ville komme tilbage? Ja, det vidste jeg egentlig ikke, da jeg ’parkerede’ efter den 9. bog i serien ’Kvinden de meldte savnet’”, siger Sara Blædel indledningsvist. ”Men hun kom tilbage. Tilbage ind i mit hoved. Det skete en aften i februar, hvor jeg pludselig blev kunne mærke, at jeg måtte skrive om hende igen - men denne gang ville hun blive trukket ind i en politisag som pårørende til de involverede.”
 
Hvor var Louise, da vi sidst så hende?
”Da vi slap Louise Rick i bog nr. 9, havde hun netop takket ja til en stilling som drabschef i Københavns politi.  Efter femten år som henholdsvis efterforsker i drabsafdelingen og leder af Eftersøgningstjenesten føltes det godt endelig at placere hende i chefstolen. Men det første hun gjorde efter at have accepteret tilbuddet om det nye job var at bede om orlov i seks måneder for at rejse ud i verden med sin kæreste, Eik Nordstrøm og deres to store teenagebørn. Den ene er Jonas, som er Louises plejesøn. Og Eik er far til Steph, som han først lige har fået en relation til i ’Kvinden de meldte savnet’. Eik og Louise arbejdede sammen i eftersøgningstjenesten, men efter de begyndte at danne par, var den ene nødt til at søge væk. Det blev Louise. Og Eik kvitterede med at fri til hende.”
 
 
Familieliv

Louise har fremlejet sin lejlighed på Frederiksberg ud, mens de er bortrejst - det fortryder hun nu, hvor hun bliver kaldt hjem før planlagt. Men ellers bor hun her med sin plejesøn, Jonas.
Jonas var elleve år, da han kom ind i hendes liv, efter hans far brutalt blev skudt ned for øjnene af Jonas. Men Louise tænker ikke længere på ham som en plejesøn, næ, han er hendes søn. Og gennem ham har hun lært deres underbo Melvin at kende.
 
”Det, jeg vil med den her sammensatte familie, er at vise, at man kan høre til og høre sammen på mange måder. Man kan binde bånd på kryds og tværs. Og føle at man ’hører til nogen’,” siger Sara Blædel. ”Louise er ikke rigtig kernefamilie-typen, men hun har skabt en familiefølelse omkring sig gennem Jonas og Melvin. De er hendes trygge ramme.”
 
Derudover har hun en mor, far og bror. Hendes forældre bor i Hvalsø, hvor Louise voksede op (præcis som Sara selv) Hendes far er ornitolog, og moren er keramiker med eget værksted i staldlængen.
 
Broren Mikkel bor i et parcelhus i Osted, omkring 10 kilometer derfra. Han bor sammen med Trine og deres to små børn. Det tog hårdt på Mikkel (og resten af familien), da Trine brød med ham og efterlod ham med de to børn, huset og alle regningerne. Men de fandt sammen igen og har haft det godt … lige ind til nu.
 
Saras sidekick og bedste veninde Camilla Lind

Camilla er Louises tætte veninde. Hun er journalist og har i mange år arbejdet som kriminalreporter på Morgenavisen. Hun er mor til Markus, som har gået i klasse med Jonas. Det var gennem ham, at Jonas i sin tid kom ind i historien. Camilla har i mange år været alenemor med Markus, men for nogle år siden blev hun gift med Frederik, der er ældste søn i den rige Sach-Smidt familie. Frederik har for mange år siden skabt sin egen karriere. Han flyttede til Santa Barbara og har siden arbejdet med at skrive filmmanuskripter. Camilla interviewede ham i USA i forbindelse med en sag, der havde ramt hans familie hjemme i Danmark.
 
Frederik flyttede hjem og de blev gift, boede på en stor pragtfuld herregård ud mod Roskilde fjord. Men den brændte ned (i ’Dødesporet’), og nu har de en stor lejlighed på Frederiksberg.
Det der med at have giftet sig til penge er ikke rigtig noget for Camilla. Efter at hun har gået hjemme i nogle år og kun skrevet lidt freelance, er hun nu tilbage i jobbet som kriminalreporter på Morgenavisen, og det passer hende godt.
 
Markus, som fylder 18 år lige om lidt, har meget lettere ved at vænne sig til, at familien pludselig er sådan nogle med båd og den slags, men han har ellers ikke så meget andet i hovedet end sin efterskolekæreste Julia …  hvilket Camilla mildt sagt er lidt træt af.
 
Hvad så nu?
 
Jo, i Pigen under træet, der er på gaden 15. november, kommer vi tilbage til det sted, hvor Camilla voksede op. Hun boede med sine forældre og storebror på Hestehaven i Osted, hendes far var brugtvognssælger, men familien faldt fra hinanden, da hendes storebror, Lasse 16 år gammel døde i en knallertulykke. Forældrene blev skilt. De store armbevægelser og farens store netværk forsvandt, da han flyttede til Køge med en ny kæreste.
 
Camilla gik på Osted Skole, og et par klasser under hende gik Susan og resten af eleverne fra 7. C. ”Når der i ungdomsårene sker noget dramatisk tæt på én, har man svært ved at slippe det, chokket, tankerne og det uforståelige bliver siddende” siger Sara. ”Sådan var det også for Camilla efter Susan Dahlgaard forsvandt under lejrturen til Bornholm med klassen. For Camilla havde været afsted på den samme tur to år tidligere.”
 
Så da Susans lig dukker op efter at have ligget gemt i en klippesprække i Ekkodalen siden en junidag i 1995, så er det en historie, Camilla insisterer på at skrive. Hun vil hele vejen rundt om det der skete dengang. Og hun vil tale med de elever der var med på turen, særligt dem, Susan hang sammen med.
 
Den første, hun opsøger, er Trine. Hun kender Trine, fordi hun er gift med Louises bror Mikkel, men da hun ringer på døren i håbet om at få en interview til avisen, er det Louise, der lukker op. Camilla har ikke hørt et ord om, at Louise har afbrudt sin jordomrejse og er kommet hjem. Hun ved ikke, at Louises bror har forsøgt at tage sit eget liv, efter at Trine igen har valgt at forlade ham. Og hun ved heller ikke, at en tredje pige fra den lille flok omkring Susan Dahlgaard tidligere samme morgen har valgt at drukne sig i Dyndet…. Glæd dig til Pigen under træet. Udkommer 15. november.